Column HD Beamer

Column HD Beamer

Leuke verhalen over trends en belevenissen zijn te vinden in de colomn van MannenStyle.nl!

Dit maal is het de beurt aan Joost Geurtsen over de nieuwe en nu al populaire HD-Beamer:

Het Walhalla van de Homo Ludens

Enkele maanden geleden werd ons (mijn meisje en mij) gevraagd of wij in deze zomermaanden een periode op een huis wilde passen van familie. Het gezin in kwestie ging met hun boot op vakantie en wilde hun huis (maatje XXL) niet onbewoond en onbeheerd achterlaten. Het gras moest gemaaid worden, de planten en de dieren moesten eten en drinken en ook anti-inbraak-technisch werd het wenselijk bevonden dat er zo af en toe een lichtje aan en uit ging in het vrijstaande huis aan het water. Aan mij en mij vriendin dus de zware en vervelende taak om het prachtige huis en de indrukwekkend inboedel in de gaten te houden, vanuit een jacuzzi dat meer het figuur van een klein zwembad heeft. Dit klinkt allemaal erg aantrekkelijk, maar het kost nog aardig wat moeite om deze jacuzzi elke morgen open te maken en elke avond weer te sluiten. Het is dat er een ingebouwde nekmassage in zit, anders konden we nog wel eens moe worden van al het harde werken. Maar het is niet de jacuzzi dat het passen op dit huis voor mij een aantrekkelijke werkvakantie maakt. Ook de aanwezige fitnessruimte, de sauna en de koelkast slash ijsblokjesautomaat zijn niet mijn favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden. In de kelder van dit uit de kluiten gewassen huis huist zich namelijk iets wat al het andere weelde in dit huis in schoonheid overtreft. Het Atlantis van elke mediawetenschapper, de spreekwoordelijke natte droom van elk technologische determinist: een online privé-bioscoop met het meest geavanceerde surround geluidsysteem en een indrukwekkende high definition beamer. * kwijl *

De man des huizes is een semi-professioneel filmmaker en medialiefhebber en heeft onder zijn huis zijn eigen viewing room ingericht. Voor mij als beginnend mediawetenschapper een exclusieve kans om wat praktisch veldwerk te verrichten in het medialandschap van morgen. Ik voelde mij dan ook als kind in een snoepwinkel toen ik mij op de comfortabele bank van de thuisbioscoop nestelde. Hoewel het begrip ‘thuisbioscoop’ in deze omstandigheden toch een iets andere betekenis krijgt. Ik druk de computer aan en draai het geluidssysteem naar een hoog nummer. Een druk op de knop van de afstandbediening zet in de HD-beamer een zacht gezoem in werking. Even trilt het beeld op het projectscherm, dat in de breedte van de sjieke kelder aan de muur is bevestigd, waarna er een fel blauw licht in beeld verschijnt. Een paar seconden later heeft de beamer de handen ineen geslagen met de computer, verschijnt de grafische interface op het scherm en gaat er een nieuwe wereld voor mij open. Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen. Eerst maar even het gebied verkennen en kijken wat de computer mij te bieden heeft. Ik blader door het mapje met HD films en bekijk hier en daar wat beelden. The Dark Knight. Spiderman. Oorlogswinter. Allemaal uiteraard indrukwekkend qua beeld en geluid, maar nog redelijk bekend gebied dankzij de ontwikkeling van de HDTV’s en Blu Ray spelers. Hoewel de special effects in de digitale films en de computeranimaties in de Pixar-films grote indruk maken op een levensgroot scherm. Verder komt een documentaire als EARTH in deze opstelling pas echt goed tot recht; de aarde is mooi in HD!

Mijn mediawetenschappelijke interesses lagen echter in de meer (inter)actieve gebieden die ik op deze reis zou verkennen. Het internet bijvoorbeeld. Met draad- en matloze muis navigeer ik, al zwaaiend in de ruimte, door het wereldwijde web. De eerste stop is Youtube.com/XL, de televisieversie van bekende open source videosite. Hier wordt echter snel duidelijk dat er constante strijd wordt gevoerd tussen de HD-beamer en de lage kwaliteit van de video’s, waaruit blijkt dat nog niet alle videocontent op het web klaar is voor een dergelijk gebruik. Verder is het surfen zelf ook even lastig in deze combinatie van een groot scherm, een zwaaimuis en een draadloos toetsenbord, maar dat is een kwestie van wennen. Grafisch gezien is het echter likkenbaarden geblazen, vooral bij websites met fullscreen-opties zoals een Nalden.net. Erg mooi, maar nog steeds niet de eindbestemming van deze expeditie.

Enigzins opgewonden steek ik de stekker het Logitec Steering Wheel in de USB-ingang van de computer en dubbelklik ik op het icoontje van Need for Speed Undercover. De gemiddelde man is een homo ludens en moet spelletjes spelen. En dat kan niet veel beter dan in deze opstelling, dat de werkelijke mogelijkheden van next generation gaming optimaal laat zien. De graphics en de audio zijn dusdanig realistisch dat er bijna sprake is van wat ze in de mediawetenschap een virtuele realiteit noemen. Dit uit zich bijvoorbeeld in het feit dat je instinctief wegduikt voor objecten die eigenlijk helemaal niet bestaan. Gamen wordt met dit gegeven een totaal nieuwe ervaring en dit is slechts het topje van de ijsberg. Als de ontwikkelaars van videogames op deze nieuwe omstandigheden gaan inspelen, kunnen we nog heel wat gaan verwachten op dit gebied, zeker in combinatie met lichamelijke interface systemen als bij de Nintendoo Wii en de techniek van de driedimensionale televisie.

Het beloofde land waarin ik was beland, bleek dus slechts een voorland te zijn. Maar niet minder indrukwekkend. En het leukste aan dit verhaal is, is dat de toegang naar dit land steeds laagdrempelige wordt. Een goede beamer is hier al te koop vanaf zo’n 459 euro en en ook de geluidsystemen worden steeds betaalbaarder, bijvoorbeeld hier. Het enige wat je verder natuurlijk wel nog nodig hebt, is genoeg ruimte in je huis. Ik besef dat niet iedereen in een huis als deze tot zijn beschikking hebt, inclusief mijzelf. Je zou er echter voor kunnen kiezen om je huiskamer in te richten op het gebruik van een beamer, waarbij je waarschijnlijk ook een paar nieuwe, goede rolluiken moet aanschaffen. Daarentegen krijg je wellicht ruimte terug door het bonjouren van je tv-meubel. Een dergelijke integratie is misschien voor velen nu nog een stap te ver, maar over een tiental jaar waarschijnlijk de normaalste huiskamer de wereld. Want de man is een homo ludens en wil vermaakt worden.

Zie ook onze column over Helidropping door Justin de Graaf.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram