De Bentayga: Bentley’s eerste SUV is pure klasse

De Bentayga: Bentley’s eerste SUV is pure klasse

Bentley-Bentayga-suv-mannenstyle-autonieuws-review-1

SUVs zijn booming en grote autofabrikanten komen met de ene na de andere luxe terreinwagen om de autokoper te verleiden.

Bentley, het klasse-merk bij uitstek, mengt zich nu ook in de strijd met de nieuwe Bentayga, een auto die de bouw heeft om onder alle omstandigheden te rijden, het vermogen om topprestaties te leveren, en de luxe van een echte Bentley. Zijn er ook minpunten? Nou, de startprijs ligt boven de 200.000 euro… Typisch Bentley!

Een kleine geschiedenisles: Bentley Motors Limited staat al sinds de oprichting in 1919 bekend om stijlvolle, sportieve auto´s die presteren. De eerste Bentleys wonnen in de jaren twintig races op het circuit van LeMans, waarna het bedrijf in 1931 werd gekocht door Rolls Royce. Als onderdeel van Rolls Royce werden decennialang luxe sportwagens uitgebracht, tot Bentley in 1998 door Volkswagen werd gekocht.

Bentley heeft zich sindsdien sterk geprofileerd in het absolute top-segment voor luxe wagens. Het bedrijf verwacht veel van de groeiende markt voor SUVs. Bentley-directeur Dürheimer: “Ik kan me zeker voorstellen dat de Bentayga op de middel- of lange termijn de helft van onze verkoopsaantallen zal uitmaken.”

Bentley-Bentayga-suv-mannenstyle-autonieuws-review-3

Het Bentayga-monster

Zo, en dan gaan we nu los op alles wat de Bentayga in huis heeft. Te beginnen met de motor, die een top-snelheid van maar liefst 301 km/uur kan bereiken. Het is een compleet nieuwe zes-liter W12 (12 cylinder!) benzinemotor met 608 Pk en 900 Nm. De auto heeft een achttraps-automaat die het vermogen op alle vier wielen overbrengt. Van 0 naar 100 km/u gaat het in 4,1 seconde. Bentley zet dus niet in op elektrisch, zoals Audi met zijn E-tron quattro, maar levert alleen een benzine-versie. Bentley zegt wel in een later stadium een diesel en een plug-in-hybride op de markt te willen brengen.

Veel vermogen, hoge snelheid en dat voor een auto die 2.400 kilo weegt! De Bentayga is een gigant en staat met 22 inch-wielen stevig op de weg. Hij kan zich aan alle omstandigheden aanpassen met het Dynamic Ride-systeem. Verder is de wagen voorzien van een 360° camera, parkeer-assistent en verkeersbord-herkenning.

Bentley-Bentayga-suv-mannenstyle-autonieuws-review-2

Bentley-stijl

Het interieur is afgewerkt met hoogwaardig leer en hout, kenmerkend voor Bentley. Bijzonder is ook de door Breitling gefabriceerde Mulliner Tourbillon klok. De stoelen zijn 22-voudig verstelbaar en hebben een massage-functie. In het dak is een 1,35 vierkante meter groot raam aangebracht.

Tja, zo kunnen we nog wel even doorgaan: deze SUV is te goed. De vraag is ook of iemand met zo’n wagen offroad durft te rijden. Wie het toch waagt, maar al zijn geld in de aanschaf van de wagen heeft gestoken, kan in ieder geval hier besparen op vervangende onderdelen in het geval van problemen met de auto. Zelfs sleutelen aan zo´n super-SUV is immers een heel avontuur.

Laat een reactie achter

#Volg ons op Instagram